Het lichaam communiceert door middel van klachten. Klachten zijn signalen dat de balans verstoord is. 
We ‘horen’ niet altijd wat het lichaam ons zegt.

We herkennen allemaal het fenomeen dat je 'went' aan geluiden en het op den duur niet meer 'hoort'. Zo werkt het ook in het lichaam ten aan zien van signalen. We 'voelen' de milde signalen niet meer zoals bijvoorbeeld dat zachte zeurende gevoel in de onderrug of die vage pijn elders in het lichaam.  En dan 'opeens' schiet het in de rug of zet die hoofdpijn toch door en hebben we een migraine aanval. Het milde signaal wordt omgezet naar een sterk signaal wat we (bijna) niet kunnen negeren.

Wij zijn zo gewend om vooral maar door te gaan. Niet zeuren, iedereen heeft wel eens ergens last van. We relativeren veel met ons hoofd. Er is weinig verbinding met het lichaam. We hebben koude voeten maar we hebben er geen 'last' van; we voelen ze niet.

Ik 'vertaal' de klachten aan de hand van de Chinese geneeskunde. Zo geef ik een behandeling die gericht is op de klachten en de oorzaak. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken.

Shiatsu maakt je weer bewust van signalen van het lichaam. Shiatsu therapie laat je het lichaam beter voelen! Je komt weer thuis in je eigen lichaam. Indien nodig en gewenst krijg je adviezen op gebied van voeding en life-style. Deze twee aspecten hebben invloed.

De Shiatsu-therapeut als Bodycoach.
Wat zegt het lichaam?!