Wij verwachten als we moe zijn dat we dan makkelijk in slaap vallen. En toch is dat voor veel mensen niet zo makkelijk als dat het lijkt. Soms is je lichaam ' te moe' om in slaap te kunnen vallen.De Chinese geneeskunde werkt met energiebalans. De balans tussen Yin en Yang. Is er een goede ballans dan zijn er geen problemen. Bij een disbalans treden er verstoringen op. Dit zal voor iedereen anders zijn. We zijn allemaal uniek!
Je kunt o.a. inslaap of doorslaap problemen krijgen.

Twee voorbeelden:
- Je valt als een blok in slaap en tussen 3 en 4 uur wordt je opeens wakker. Soms moet je eerst plassen en val je daarna weer in slaap, soms begin je met piekeren en lijk je niet meer op te kunnen houden.
- Je bent vreselijk moe. Je ligt in bed en je wacht; wacht totdat je in slaap valt. Maar dat gebeurt niet. Soms ben je je heel erg bewust van je hartslag. Het zijn geen 'echte' hartkloppingen. Je voelt je erg onrustig. En dan die slaap die maar niet wil komen!Het lijkt een vicieuze cirkel te worden en dat is het ook.

Even heel simpel gezegd: Yin staat voor rust, Yang staat voor beweging. Ben je in ballans dan heb je van allebei voldoende en houden ze elkaar in evenwicht. Heb je te weinig Yin dan overheerst het Yang in je lichaam. Je voelt je onrustig, kan moeilijk stil zitten, het lijkt alsof je heel erg veel energie hebt, je kan wel door blijven gaan. Je kan moeilijk in slaap komen want je ' lichaam en geest' lijken maar door te willen gaan.
De ballans is verstoord!

Aan de hand van een intake gesprek, het bekijken van de tong en het beoordelen van de pols wordt bepaald welke disbalans er aanwezig is. Het behandelplan wordt opgesteld en een aantal behandelingen gepland. De Shiatsu-therapie wordt gestart. Het lichaam wordt gestimuleerd om de balans tussen Yin en Yang te herstellen.